انواع مدارک مهندسی
مدرک مهندسی مدرکی است که توسط واحد کنترل پروژه تهیه شده است و پس از تمام شدن یک پروسهی موفقیت آمیز و گرفتن تایید، توجیهی برای توسعه مهندسی و یا تشریح کاری که باید انجام شود به حساب میآید.
انواع مدارک مهندسی Document Engineering در یک تقسیم بندی کلی، به لحاظ مراحلی که برای تولید طی می کنند و همین طور از نظر نقشه های مهندسی شده در پروژه ها به Feasibility Design و Basic Design و Detailed Design تقسیم می شوند.
Feasibility Design یا conceptual Design
هر پروژه ای قبل از اینکه شروع به کار کند باید توجیه اقتصادی و فنی داشته باشد.در این مرحله پلن پروژه مورد بررسی و ارزیابی مالی و فنی قرار می گیرد. اگر اجرای آن توجیه پذیر بود سپس وارد فاز طراحی می شویم.
طرح پایه یا مفهومی (Basic design)
مدارک basic design از انواع مدارک مهندسی هستند که فرآیند و تجهیزات اصلی، ملزومات و امکانات پروژه را به طور کلی بررسی می کنند. مثلا به صورت نقشه ای هستند که کلیات ماجرا را به ما نشان می دهند. نقشه هایی مانند : نمای کلی و دورنمای پروژه Layout ، نقشه های فرآیند PFD و …
طراحی تفصیلی (Detailed design)
طراحی تفصیلی یا detailed design از انواع مدارک مهندسی میباشد و مرحله ای است که در آن طرح پالایش می شود و نقشه ها، مشخصات و برآوردها ایجاد می شوند. detailed design یا طراحی تفضیلی شامل خروجی هایی مانند مدل های دو بعدی و سه بعدی، P & ID، تخمین هزینه ها، طرح های تدارکات و غیره میباشد. این مرحله جایی است که هزینه کامل پروژه مشخص می شود و همه ی اجزا و گام های پروژه به صورت خیلی دقیق و جزئیات کامل طراحی می شوند تا هیچ ابهامی وجود نداشته باشد.
مدارک مهندسی در پروژه های EPC
1- نقشه Drawing
2- برگه اطلاعات و دیتاهای فنی Data Sheet
3- مشخصات فنی و تکنیکال پروژه Technical Specification
4-دفترچه محاسبات Calculation Book
4-دفترچه محاسبات Calculation Book
5-درخواست خرید Material Requisition-MR
6- برآورد مقدار خرید Material Take Off-MTO
7-ارزیابی فنی پیشنهادات فروش Technical Bid Evolution-TBE
Discipline ها به همراه مخفف عبارتها در پروژه
(Heating, Ventilation, Air Conditioning Cooling & Refrigeration (AR
Civil (CE)
Electrical (EL)
General (GN)
Instrument (IN)
Fixed Mechanical Equipment (ME)
Piping & Pipelines (PI)
Process Machineries (PM)
Process & Chemical (PR)
Safety, Fire Fighting & Environmental Pollution Control (SF)
Technical Protection (TP)
دسته بندی انواع مدارک مهندسی Engineering Document با توجه به اهمیت آنها و نوع پاسخ به آنها
آشنایی با بخش مهندسی (E) در پروژه های EPC
وظایف و اختیارات پیمانکار و مشاور درخصوص تهیه، بکارگیری، اصلاح و اعمال نظرات در مدارک مهندسی، تمامي مدارك و اسناد به سه گروه به شرح ذیل تقسیم می شوند:
(For Approval (FA : براي تاييد
این دسته از اسناد از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند مثلاً برای خرید کابل برق در اجرای پروژه طبق این مدرک باید حتماً تائید کارفرما گرفته شود و بعد اقدام به خرید شود. این مدرک اگر به تائید نرسد هیچ اقدامی پیمانکار نباید انجام دهد به عنوان مثال ممکن است در توافقات اولیه اگر بعد از 15 روز به نامه پاسخ داده نشد طرف مقابل می تواند اقدامات لازم را انجام دهد، اما در اسناد FI اگر حتی بعد از 15 روز پاسخ هم نداد پیمانکار حق اقدام ندارد.در خصوص مدارک با کلاس FA پيمانكار موظف به لحاظ نمودن کامنتهای مشاور بر روی مدرک بوده و نمی تواند تا پیش از اخذ تائیدیه، از آن برای شروع گام بعدی (شروع فاز مهندسی تفصیلی، خرید، ساخت، …) و یا استناد در سایر مدارک استفاده نماید. این مدارک مشمول حالت “در حکم تائید” (Deemed Approved) هم نخواهند شد.
(For Review and Approval (FR : برای بررسی و تائید
درخصوص مدارک با کلاس FR پیمانکار موظف به لحاظ نمودن کامنتهای مشاور بر روی مدارک بوده و تا زمانیکه مشاور اعلام تائید ننماید، این مدرک نهایی نخواهد شد اما پیمانکار می تواند تا پیش از تائید، با مسئولیت خود وارد گامهای بعدی شده و از مدرک برای شروع فاز تدارکات، اجرا یا تهیه مدارک پس نیاز استفاده نماید. این دسته از اسناد از اهمیت بالایی برخوردارند اما به اهمیت FA نیست.
(For Information (FI : فقط به عنوان مرجع (جهت اطلاع)
در خصوص مداركي كه به عنوان “جهت اطلاع” به مشاور ارائه مي گردد مشاور موظف به اعلام نظر می باشد وليكن این نظرات مانع ادامه كار پيمانكار نبوده و می تواند پس از ارائه اولین ویرایش، وارد گامهای بعدی شده و از مدرک برای شروع فاز تدارکات، اجرا یا تهیه مدارک پس نیاز استفاده نماید. ضمنا پیمانکار مجاز است (با اطلاع کتبی مطابق رویه) این اصلاحات را اعمال ننماید. این دسته از اسناد صرفاً جهت اطلاع ارسال می شوند و پیمانکار منتظر پاسخ نمی ماند.